8 sfaturi ale psihologului #EuAdopt
Ca viitor părinte vei avea cu siguranță parte de multe schimbări față de viața cu care ai fost obișnuită. Sfaturile unei comunități care a trecut deja prin această etapă sunt utile, însoțite și de recomandările unui specialist. Aniela Dobrescu, psiholog în cadrul programului național #EuAdopt, îți oferă 8 răspunsuri unor teme pe care probabil nu le-ai discutat până acum.
#1 Cea mai importantă persoană în procesul de adopție este copilul, nu tu.
Copilul este singura persoană din constelația adopției (ce include membri ai primei familii, asistenți sociali, psihologi, părinți adoptivi și alte persoane implicate direct sau indirect în acest proces) care contează. În Lege găsești formularea „interesul superior al copilului”.
Astfel că noi toți cei implicați în procesul de adopție trebuie să depunem toate eforturile pentru a asigura cel mai bun rezultat posibil pentru copil. Uneori, acest lucru poate însemna că un copil pe care ai sperat să îl adopți să nu devină copilul tău, deoarece acesta se potrivește mult mai bine unei alte familii. Păstrarea atenției asupra interesului superior al copilului este cel mai important lucru în procesul de adopție și al viitorului tău ca părinte adoptiv.
#2 Atunci când are loc adopția, are loc o pierdere.
Pentru părinții adoptivi, este o zi foarte fericită când află vor deveni părinți. Dar, pentru copil, aceasta indică faptul că pierde tot ceea ce a cunoscut până în prezent. Chiar și un copil adoptat la naștere pierde persoana de care a fost conectat în ultimele nouă luni. Amintește-ți mereu acest lucru și acordă atenție perioadelor de întristare mai lungi, astfel încât să îi poți oferi copilului tău sprijinul de care are nevoie.
#3 Abia după ce devii părinte începe partea cu adevărat provocatoare.
La început vei găsi poate frustrant faptul că în procesul de adopție niște pesoane străine îți adresează nenumărate întrebări personale cu privire la fiecare aspect al vieții tale. Apoi va trebui să strângi și să prezinți o multitudine de acte pentru fiecare dosar.
Dar când vei termina cu bine întregul parcurs al adopției vei vedea că aceata este de fapt cea mai ușoară parte a procesului. Determinarea pe care ai avut-o la început de a merge până la capăt va fi cu adevărat necesară după ce ai devenit părinte, pentru a crea acasă un mediu echilibrat pentru dezvoltarea întregii familii nou construite.
#4 Educația pre- și post- adopție este cheia creării unui mediu pozitiv și echilibat al viitoarei familii.
Citește cărți despre parenting, participă la cursuri și seminarii adresate adopției și viitorilor părinți adoptive cum sunt cele organizate de #EuAdopt, iar când vei începe să introduci treptat copilul în viața ta, cere ajutorul unui consilier în adopții. Toate aceste resurse te vor ajuta să pleci la drum stabilind o fundație trainică pentru viitorul familiei tale.
#5 Planifică în avans bugetul pentru momentul când copilul tău va veni acasă.
Cel mai bine este să supraestimezi bugetul familiei decât să fii surprinsă că nu ai destule resurse să satisfaci nevoile copilului și pe ale tale, în perioada postadopției. În funcție de vârstă, copilul are nevoi diferite, pornind de la alimentație, educație, timp liber, cursuri, activități recreeative și creative. Tu, de asemenea, trebuie să poți să continui un stil de viață echilibrat unde să poți să ai acces la educație continuă, recreere, satisfacearea nevoilor de bază, pentru un stil sănătos de viață.
#6 Atașamentul și adaptarea sunt cele două procese importante după plasarea copilului în grija ta.
Atașamentul este procesul prin care copilul tău te va identifica drept părinte. În cazul în care nu se produce un atașament sănătos încă de la început, aceasta poate duce la o adaptare mai dificilă pe viitor a copilului la mediul familial și chiar social. Acesta este un timp pentru a seta regulile și prioritățile noii familii. Unii copii se vor adapta rapid la noua viață, în timp ce alții vor avea nevoie de mai mult timp și de sprijin din partea persoanelor pregătite profesional să creeze liantul dintre copilul adoptat și noul său mediu.
#7 Este esențial să ai grijă de tine.
Doar pentru că nu ai trecut prin procesul nașterii biologice nu înseamnă că acele prime zile, săptămâni și luni nu vor fi o provocare la fel de mare. Pentru a fi sigură că nevoile reale ale copilului sunt satisfăcute în noua sa familie trebuie să te asiguri mai întâi că nevoile tale de bază sunt pe deplin satisfăcute. Cam ca în avion când ți se spune că în caz de pericol să îți pui întâi ție masca de oxygen, pentru a putea astfel să îi ajuți și pe cei din jur.
Acest lucru nu înseamnă că nu vei sacrifica uneori ceea ce dorești, în scopul de a face alegerile potrivite pentru copilul tău, dar trebuie să îți cunoști propriile limite și să ți le respecți. Dacă ești părinte singur, este bine să te asiguri că are cine să te sprijine în momentul când ai nevoie de o mică pauză. Exact pentru astfel de situații în care ai nevoie de o gură de oxigen a fost conceput în cadrul programului #EuAdopt un serviciu conex prin care poți apela la servicii de babysitting. Managerul de caz ce ți-a fost alocat din prima zi îți poate da mai multe detalii.
Dacă sunteți un cuplu, ar fi indicat să discutați împreună modul în care fiecare dintre voi va primi o pauză atunci când veți avea nevoie.
#8 Cea mai importantă persoană în procesul adopției este copilul.
Am precizat acest aspect atât la începutul, cât și la sfârșitul acestui articol, astfel încât să îl ai mereu în vedere atunci când trebuie să iei o decizie. Dacă vei respecta principiul superior al copilului, atenția, timpul și energia pentru toate celelalte aspecte vor veni în mod natural.
Formată în terapia experiențială (umanistă), Aniela vine cu o experință de 3 ani în consilierea psihologică a părinților adoptatori în cadrul Fundației pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale.