În sesiunile noastre de informare am primit numeroase întrebări referitoare la condițiile în care părinții adoptivi beneficiază de concediul de acomodare și indemnizația lunară.

Am pregătit pentru tine o listă cu cele mai frecvente 10 întrebări și răspunsurile aferente, pe baza modificărilor aduse legislației în august 2016.

Te așteptăm la 0721 615 615 sau la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. cu alte întrebări la care specialiștii #EuAdopt îți vor răspunde.

 

1. Cine poate beneficia de concediu de acomodare?

2. Ce este indemnizația lunară?

3. Cum intru în concediu de acomodare şi cum primesc indemnizaţia lunară?

4. Unde depun cererea?

5. Cum primesc indemnizaţia lunară?

6. Dacă adopt doi copii iau două indemnizaţii?

7. Pot beneficia de concediu pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie?

8. Până la ce etapa a adopţiei poate solicita o persoană concediu de acomodare?

9. Când încetează concediul de acomodare?

10. Ce obligații au angajatorii?

Model CERERE

 

 

 

Top 10 intrebari despre concediul de adoptie

 

 

1. Cine poate beneficia de concediu de acomodare?

Beneficiază de concediu de acomodare adoptatorul sau unul dintre soţii familiei adoptatoare, care desfăşoară activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, activităţi independente sau activităţi agricole.

Conform legii 273/2004, cu modificările ulterioare, publicată în Monitorul Oficial nr. 739 din 23 septembrie 2016, art 50:

„(1) Adoptatorul sau, opţional, oricare dintre soţii familiei adoptatoare, care realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, din activităţi salariale şi asimilate acestora sau, după caz, activităţi independente sau activităţi agricole, denumit în continuare persoană îndreptăţită, poate beneficia de un concediu de acomodare cu durata de maximum un an, care include şi perioada încredinţării copilului în vederea adopţiei, precum şi de o indemnizaţie lunară, raportată la indicatorul social de referinţă, în cuantum de 3,4 ISR”.

 

2. Ce este indemnizația lunară?

Indemnizaţia este suma primită de persoana care a adoptat, lunar, pe perioada concediului de acomodare. Suma este raportată la indicatorul social de referinţă (ISR - în valoare de 500 de lei), şi are, în prezent un cuantum lunar de 3,4 ISR, adică 1.700 de lei.

 

3. Cum intru în concediu de acomodare şi cum primesc indemnizaţia lunară?

Atât concediul cât şi indemnizaţia sunt acordate pe baza cererii persoanei îndreptăţite, la care trebuie anexate:

 • certificatul de grefă în baza căruia se execută hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei;
 • documentul care atestă mutarea copilului la adoptator/familia adoptatoare, înregistrat la direcţia în a cărei rază administrativ-teritorială a fost protejat copilul;
 • dovada intrării efective în concediu sau a suspendării activităţii
 • copia actului de identitate a solicitantului,
 • copia certificatului de naştere al copilului
 • acte doveditoare privind realizarea de venituri supuse impozitului pe venit (potrivit prevederilor art. 67, art. 76 alin. (1) şi (2) şi art. 103 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (Hotararea 579-2016 art 67).

 

4. Unde depun cererea?

Documentele enumerate anterior se depun la Agenţia Teritorială pentru Plăţi şi Inspecţie Socială în a cărei rază îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana îndreptăţită să ceară intrarea în concediu, în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care a fost pusă în executare hotărârea de încredinţare şi se soluţionează în termen de 3 zile lucrătoare. Drepturile sunt stabilite şi acordate începând cu ziua de după cea în care va fi pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare pentru adopţie.

Conform Hotărârii 579 din 2016 art 67. alin (3):  „pentru acordarea indemnizaţiei lunare aferente concediului de acomodare, cererea şi documentele justificative prevăzute la alin. (1) şi (2) se depun în termen de 10 zile lucrătoare de la data la care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei şi se înregistrează la agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială judeţeană şi, respectiv, a municipiului Bucureşti, în a cărei rază administrativ-teritorială are domiciliul persoana îndreptăţită, denumită în continuare agenţie teritorială. Art. 68 alin (1) Cererea pentru acordarea indemnizaţiei se soluţionează în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării, prin decizie emisă de directorul executiv al agenţiei teritoriale, şi se comunică persoanei îndreptăţite în termen de 3 zile lucrătoare de la data emiterii ei.

 

5. Cum primesc indemnizaţia lunară?

Sunt două modalităţi prin care poate fi primită indemnizaţia: prin mandat poştal sau în cont curent personal ori cont de card. Conform  Hotărârii 579 din 2016 art 69 alin (1) „Indemnizaţia se plăteşte prin mandat poştal sau, după caz, în cont curent personal ori cont de card, în funcţie de opţiunea persoanei îndreptăţite, indicată în cerere. Alin (2) Plata indemnizaţiei se efectuează începând cu ziua următoare celei în care a fost pusă în executare hotărârea judecătorească de încredinţare în vederea adopţiei”.

 

6. Dacă adopt doi copii iau două indemnizaţii?

Indemnizaţia lunară are rol de a înlocui veniturile salariale pe care adoptatorul nu le mai primeşte în perioada în care se află în concediu de acomodare. În cazul persoanei care are în adopţie simultan, doi sau mai mulţi copii şi optează să intre în concediu de acomodare, va primi o singură indemnizaţie aferentă acestuia.

 

7. Pot beneficia de concediu pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie?

Salariatul care beneficiază de concediul de acomodare şi de indemnizaţia aferentă nu poate cere concediu pentru creşterea copilului sau stimulent de inserţie.

Conform Legii 273 Art 50 alin (4) “Persoanele îndreptăţite cărora li s-au stabilit drepturile prevăzute la alin. (1) nu pot beneficia, în perioada concediului de acomodare, de drepturile acordate în baza art. 2 şi 7 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 132/2011, cu modificările şi completările ulterioare”.

 

8. Până la ce etapa a adopţiei poate solicita o persoană concediu de acomodare?

Concediu de acomodare poate fi solicitat până la data ramanerii definitive a sentinţei de încuviinţare a adopţiei (conform interpretărilor coroborate a art 50 si art 47 alin 4 din Legea 273/2004 republicată).

 

9. Când încetează concediul de acomodare?

Atât concediul de acomodare, cât şi plata indemnizaţiei încetează la cererea persoanei îndreptăţite sau în ziua următoare celei în care:

 • se împlineşte durata maximă a concediului;
 • copilul împlineşte 18 ani;
 • moare copilul;
 • moare persoana îndreptăţită care urma să adopte în calitate de persoană singură;
 • a rămas definitivă hotărârea judecătorească de revocare a încredinţării în vederea adopţiei.

Conform art 52 din Legea 273/2004 republicată:

    (1) Concediul de acomodare şi plata indemnizaţiei se suspendă începând cu ziua următoare celei în care se produce una dintre următoarele situaţii:

    a) s-a dispus plasamentul copilului în regim de urgenţă;

    b) a fost pusă în executare hotărârea judecătorească privind revocarea încredinţării în vederea adopţiei.

    (2) Suspendarea prevăzută la alin. (1) încetează în ziua următoare celei în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească prin care s-a dispus revenirea copilului la persoana/familia la care fusese încredinţat în vederea adopţiei sau, după caz, în ziua următoare celei în care a rămas definitivă hotărârea judecătorească prin care s-a dispus respingerea revocării încredinţării în vederea adopţiei.

    (3) Reluarea concediului de acomodare şi a plăţii indemnizaţiei aferente suspendate se face la cererea persoanei îndreptăţite, începând cu data depunerii acesteia, dacă nu au intervenit situaţii care să determine încetarea drepturilor.

 

10. Ce obligații au angajatorii?

Angajatorii sunt obligaţi să acorde timp liber, fără micşorarea drepturilor salariale, în limita a cel mult 40 de ore pe an. Timpul liber este acordat în baza unei cereri la care se anexează calendarul întâlnirilor cu copilul sau programul de vizite.

Conform art 54 din Legea 273/2004 republicată:

alin. (1) “Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatului sau, după caz, salariaţilor soţ şi soţie care adoptă timp liber pentru efectuarea evaluărilor impuse de obţinerea atestatului şi realizarea potrivirii practice, fără diminuarea drepturilor salariale, în limita a maximum 40 de ore pe an.

alin. (2) Timpul liber se acordă pe baza cererii solicitantului, la care se anexează calendarul întâlnirilor sau, după caz, programul de vizite, întocmite de direcţia competentă”.

Angajatorii care nu acordă timp liber pot fi amendaţi, de către inspectorii de muncă, tot cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.500 de lei. Conform art 54 alin 3 din Legea 273/2004 republicată  “nerespectarea de către angajator a prevederilor alin. (1) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei şi alin  (4) Constatarea contravenţiei prevăzute la alin. (3) şi aplicarea amenzii corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite în acest sens din cadrul Inspecţiei Muncii.

Precizari concediu acomodare - Legea 273/2004

Descarcă de aici modelul de cerere pentru acordarea indemnizaţiei pe perioada concediului de acomodare


        ȘI TU POŢI SĂ TE IMPLICI!
Fundatia pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale prin programul EuAdopt.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politicile pentru a integra in acestea si in activitatea curenta a Fundatia pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale cele mai recente modificari propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date. Inainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie și al Politicii de Confidențialitate. Prin continuarea navigarii pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi că poți modifica în orice moment setarile acestor fisiere cookie urmand instructiunile din Politica de Cookie.